Sunday, January 16, 2011

Teman daerah tinggi (al-Rafiq al-A'la)


Salam

"Wahai Tuhan kami! Sememangnya Kamu mengetahui apa yg kami sembunyikan dan apa yg kami zahirkan. Tidak tersembunyi pdMu sesuatu pun di bumi dan di langit." Ibrahim 38

Kita berdoa bukan utk memberitahu Allah apa yg kita pinta, kerana tanpa diberitahupun Allah Maha Mengetahui segala apa yg kita zahirkan mahupun apa yg kita sembunyikan. Sebenarnya doa adalah tanda  pengabdian yg mutlak dan pengiktirafan hamba di atas kelemahan, kedhaifan, kemiskinan, kehinaan, kejahilan dan segala sifat2 kehambaan di sisi Yg Maha Agung.Sebagai hamba kita memerlukanNya lebih drp segala2 dlm hidup ini. Maka kewajipan hamba ialah memuliakanNya setiap masa dgn berdoa.

"Berdoalah kamu kpdKu, nescaya akan Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya org yg sombong takbur diri drp beribadah dan berdoa kpdKu akan masuk neraka Jahanam dlm keadaan hina" al-Ghafir 60

Sedarlah sebagai hamba Allah kita mesti selalu berhubung dgnNya sebagaimana para rasul, nabi, para sahabat, tabiin, tabi' al-tabiin dan generasi  salafussoleh menjadikan doa yg dipegang dan diamalkan.

Mengapa doa penting?
1. Mengekalkan talian hayat dgn Allah.
Sebagai bentuk zikir yg membolehkan hamba berinteraksi dan berkomunikasi dgn cara yg paling harmoni. Dgn mengingatiNya jiwa akan hidup dgn tenang yg merupakan hakikat kebahgiaan.

"Yakni mereka yg beriman dan hati mereka menjadi tenang dgn mengingati Allah. Ingatlah hanya dgn mengingati Allah hati menjadi tenang" - ar Ra'd 28

2. Penghijrahan ke arah kebaikan secara berterusan.
Doa berbentuk pengharapan sebaik takdir setelah berusaha melaksanakan sebaik tadbir agar dpt berubah kearah yg lebih baik, insyaAllah.

"Dan Dia memperkenankan (doa) org beriman serta mengerjakan amal soleh dan menambah (pahala) kpd mereka drp kurniaNya"- as Syura 26

3. Didampingi Malaikat dan meminggirkan Syaitan.
Keingkaran utk berdoa dlm cara kehidupan seharian mengundang persahabatan dgn syaitan laknatullah. Malaikat beribadah dgn berzikir pdNya siang dan malam. Maka perbanyakan zikir agar dihampiri malaikat.
"Doa ialah ibadah " hadis riwayat Abu Daud dan at-Tirmizi

  4. Memorandum of understanding dgn Pencipta.
Bermohon, merayu, mengadu, merintih dan meluahkan segala2 kpdNya adalah lumrah manusia ketika berada dlm keadaan terdesak.

"Apabila manusia ditimpa kemelaratan, manusia berdoa kpd Tuhannya dlm keadaan bersungguh2 kembali kpdNya. Kemudian apabila diberi ruang mengecapi rahmat drpNya, tiba2 satu golongan di kalangan mereka mempersekutukan Tuhan" ar-Rum 33

Insan lain kadang2 tidak dpt mendengar, memahami, menyelesaikan dan menyimpan pengaduan kita yg ada kalanya terlalu personal.

"Jika hambaKu bertanya kamu tentang Aku maka sesungguhnya Aku dekat. Aku sentiasa mendengar permohonan doa tatkala berdoa kpdKu. Oleh sebab itu, wajarlah mereka sahut seruanKu dan beriman dgnKu, semoga mereka beroleh petunjuk" al-Baqarah 186
 
Allah sentiasa ada utk mendengar segala rintihan dan harapan kita dan ingatlah kita tidak sendirian.

5. Sumber tenaga yg berkuasa besar.
Kita bukan sahaja mendapat kekuatan drp Allah ketika berdoa malah akan meningkatkan keupayaan tenaga dlm diri dgn menyerahkan diri kpd sumber tenaga yg tidak terhad. Interaksi dan komunikasi kpd sumber tenaga Yg Maha Hebat akan meledakkan satu kuasa baru. Inilah sumber tenaga yg dimiliki para rasul apabila berhadapan dgn kuasa besar yg menghalang kebenaran.

" Doa itu adalah senjata orang mukmin, tiang agama dan cahaya langit dan bumi" riwayat al-Hakim

6. Antibodi mental dan fisikal.
Sains perubatan mampu memusnahkan penyakit yg disebabkan oleh bakteria dan virus tetapi gagal menyekat emosi kerisauan, ketakutan, kebencian, kemurungan yg semakin menular dlm kehidupan manusia masa kini. Emosi negetif inilah penyakit hati (mazmumah) yg memberi impak langsung kpd fisikal manusia.

"Kesalahan ahli perubatan adalah cuba mengubat tubuh badan tanpa mengubat fikiran. Sedangkan fikiran dan jasad adalah satu dan tidak harus dirawat berasingan." Plato

Integriti dlm berdoa perlu dijaga dgn mengimbangkan doa dgn usaha (ikhtiar). Tidak patut memohon hidayah tetapi berat hati utk ke majlis ilmu. Mohan kesihatan tetapi masih merokok dan mohon rezeki tetapi malas bekerja.

"Doa diperkenankan bukan semasa kita meminta tetapi semasa kita berusaha!"

Jadi, berdoalah.... nescaya kita tidak akan bersendirian dlm mengharungi kehidupan yg penuh dgn ujian dan rintangan. Ada yg senantiasa mendengarnya!

Allahu 'alam
No comments:

Post a Comment